A tésztához:
- 5 tojás
- 1 dl habtejszín (nem Hulala!)
- 15 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
Az almás töltelékhez:
- 70 dkg savanykás alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 2 kávéskanál fahéj
- 5 dkg vaj
Egyéb:
- kevés vaj a formához
- zsemlemorzsa
- 5 dkg szeletelt mandula
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és lereszeljük. A citrom levével a reszelt almát meglocsoljuk és az 5 dkg olvasztott vajon a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal addig pároljuk, míg teljesen puha lesz. Ezután hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját, a puha vajat és a cukrot krémesre keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tejszínnel felváltva a krémbe dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszánkba forgatjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk és belesimítjuk a tészta felét. Erre rárakjuk a párolt, reszelt almatölteléket, majd a tészta másik felével befedjük. Kevés szeletelt mandulával megszórjuk a torta tetejét és előmelegített, 160°C-os sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Boribonka receptje.