- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- 25 dkg finomliszt
- késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
- két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
- 1 tojás
- 0.5 dl tejföl
- fél citrom leve
- 0.3 dl rum
Az almatöltelékhez:
- 1 kg alma
- 15 dkg kristálycukor
- 8 dkg keksz- vagy piskótamorzsa
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
A túrótöltelékhez:
- 1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 25 dkg tehéntúró
- 1 citrom héja
- 5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj
A lekenéshez:
- 1 tojás
A tetejére:
- 5 dkg dió
1. A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük. Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk. A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.
3. A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.
4. A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.
5. Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.
Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!