Tészta:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
Töltelék:
- 2 kg alma
- 30 dkg cukor
- fahéj ízlés szerint
A tésztához az élesztőt felfuttatom egy kis liszttel, két kanál cukorral, kevés langyos tejben. A maradék tejbe beleteszem a megmaradt cukrot és a sót, majd kikeverem, amíg teljesen feloldódik a cukor. Ezután hozzáadom a tojást, a lisztet, a felfutott élesztőt, majd a megolvasztott vajat. Jól összedolgozom, és hagyom kelni 1 órahosszát.
A töltelékhez az almát lereszelem, kissé kinyomkodom, majd cukorral és fahéjjal ízesítem.
Miután a tészta megkelt, kisebb darabokra osztom. Mindegyiket kinyújtom, az egyik felét bevágom több helyen, a másik felébe teszem a tölteléket, és felsodrom úgy, hogy a bevagdosott része kerüljön felülre. Tepsibe sorakoztatom, majd hagyom ott is kelni kb. 20 percet. Ezután felvert tojással lekenem, mákszemekkel megszórom, és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Szántó Hajnalka receptje.