Tészta:
- 50 dkg liszt (fele-fele sima és rétes)
- 15 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl (1 pohár)
- 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
Töltelék:
- 1,5 kg alma (héj és magház nélkül)
- 3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
- darált dió/zsemlemorzsa/gríz
A tetejére:
- 1 tojásfehérje és a megszóráshoz porcukor
A tepsi mérete 25 × 35 cm. Az almák magházát eltávolítjuk és meghámozzuk. Almareszelőn (nagy lyukú) lereszeljük. Állni hagyjuk, míg a tésztát elkészítjük. A liszttel elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, tojást, tejfölt, és összedolgozzuk a tésztát – kicsit lágyabb lesz. Kettéosztjuk. Az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk (közben lisztezzük kicsit, a nyújtófát is), a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Megszórjuk zsemlemorzsával, őrölt dióval (tetszés szerint mással is lehet). A tésztára rakjuk a kinyomkodott reszelt almát, elosztjuk rajta egyenletesen. Ízlés szerint megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. (Lehet még szórni rá darált diót.) A másik tésztát is kinyújtjuk a tepsi méretére, rátesszük a töltelékre. Kicsit elegyengetjük, tenyérrel enyhén rányomjuk. Megkenjük a tojásfehérjével, és villával sűrűn megszurkáljuk a tészta tetejét. Előmelegített 180°C-os sütőben 40 percig sütjük. Mikor langyosra hűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral. Teljes kihűlés után az oldalakat egyenesre vágjuk, majd tetszés szerint szeleteljük.
Természetesen a tölteléket meg is lehet párolni, és úgy tenni a tésztára.
Ferencz Terézia osztotta meg velünk anyukája receptjét.