- 15 dkg liszt
- 1/4 teáskanál só
- 10 dkg fagyos zsír
- 3 evőkanál jeges víz
Az almatöltelékhez:
- 6 nagyobb alma
- 1 teáskanál friss citromlé
- 1/2 teáskanál citromhéj
- 6 dkg barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/8 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanálnyi vaj apróra vágva
A kenéshez:
- tej
- fahéjas cukor
A tésztához összekeverjük a lisztet és a sót, majd belemorzsoljuk a zsírt. Először csak 2 evőkanálnyi vizet adunk a tésztához, majd szinte cseppenként adagoljuk, amíg jól gyúrható tésztát nem kapunk. Gömbbé gyúrjuk, és folpackban a hűtőbe tesszük legalább fél órára. Hűtve kb. egy hétig, fagyasztva hónapokig eláll.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és vékonyra felszeleteljük őket. Meglocsoljuk citromlével, és rászórjuk a citromhéjat is. A többi fűszert összekeverjük a liszttel és így adjuk az almához. Jól összekeverjük, hogy a fűszeres liszt bevonja az almaszeleteket. A tésztát kettéválasztjuk 2/3-1/3 arányban, mindkét darabot kinyújtjuk. A nagyobbikkal kibélelünk egy laposabb, kerek tortaformát (kb. 20-22 cm átmérőjűt). Ebbe öntjük az almatölteléket, amit megszórunk az apróra vágott vajjal, majd a másik lappal lefedjük az egészet. A két tésztalap széleit összenyomkodjuk, a felső lapra pedig nyílásokat vágunk, ahol a gőz távozhat. A sütemény tetejét megkenjük tejjel, és megszórjuk fahéjas cukorral. Először 230°C-os előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 190°C-on 20-30 perc alatt készre sütjük.
A páranyílásokat gyakran figurális formákban vágják ki (pl. virágszirmok, levelek, szívecskék), a megmaradó tésztadarabokkal pedig a pite tetejét díszítik.
Ez az a bizonyos almás pite, amivel a sikeres tinivígjátékban is találkozhattunk.
Petersen Anna receptje.
Kép forrása: Dr.Odd