Sütési hőfok: 180°C
Sütési mód: hőlégkeveréses.
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 5 dkg margarin
- 1evőkanál méz
- 5 kávéskanál só
Töltelékhez:
- 6 közepes alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj (púpos)
- 2 dkg törökmogyoró (3 púpos evőkanál)
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 5 evőkanál tej
Tésztához:
Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk.Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk.
Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Töltelékhez:
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30 x 16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 evőkanál almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.
A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt, és nem kerül alulra a csíkok vége.
A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.
A kalács két végét összedugjuk. (A biztonság kedvéért én fejre fordítottam, és a csíkok végét a tészta
széléhez csíptem.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb, és hagyjuk még 30 percet kelni.
TetejéreLekenjük 1 tojássárgája és 1 tk tej keverékével. Előmelegített sütőben 180 °C-on hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Bné receptje.