A pite tulajdonképpen a karácsonyi asztalon is megállná a helyét, mert bejgli tésztával készült és aki fél, hogy szétreped a bejglije bátran készítse el így.
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 12, 5 dkg vaj / margarin
- 1 dkg friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg porcukor
- kb. 60 ml hideg tej
Töltelék:
- 1 nagyobb alma
- 18 dkg őrölt mák
- 1 evőkanál méz
- 1 – 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 1 citrom reszelt héja
- 1 / 2 citromleve
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
Továbbá:
- 1 tojás szétválasztva
A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sóval és a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Azután az egészet összegyúrjuk. ( ha szükséges adjunk hozzá még tejet ) és átlátszó fóliába tekerve legalább 60 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a megpucolt almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a citromlevével és állni hagyjuk.
A mákot egy tálba öntjük, a tejet a mézzel és a cukorral együtt felforraljuk, azután leforrázzuk vele a mákot. Az almát a levétől kinyomkodjuk , összekeverjük a mákkal, majd ízesítjük citromhéjjal és a fűszerkeverékkel.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik résszel kibélelünk egy kb 22 – cm – es kivajazott piteformát úgy hogy az oldalát is befedje, az alját villával megbökdössük és rákenjük az almás mákot. A tészta szélét lekenjük tojásfehérjével. A másik tésztarészből lecsípünk egy keveset – a díszítéshez – a többivel pedig befedjük a mákos tölteléket, összenyomkodva a tésztaszéleket.
A megmaradt tésztából tetszés szerinti díszeket készítünk ( lehet kiszúróformát is használni ) majd kidíszítjük a pite tetejét úgy, hogy mielőtt rátennénk a tésztadíszeket lekenjük a helyüket tojásfehérjével. A pite tetejét lekenjük tojássárgával és hűtőbe tesszük addig amíg rászárad a tojás, majd még egyszer átkenjük, pár helyen villával megszurkáljuk és 180 °C – on szép aranybarnára sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!