Tészta:
- 40 dkg liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- kevés só
- 2 dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalókhoz, majd könnyű tésztát gyúrunk. 1/2 órát pihentetjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
- 1,5 kg alma
- vaj
- cukor
- fahéj
- zsemlemorzsa
1,5 kg almát lereszelünk (én vajon mindig kicsit megpárolom), ízesítjük cukorral és fahéjjal. A tésztát két részre osztjuk, majd tepsiméretűre kisodorjuk. Az alsó lapot meg kell szórni zsemlemorzsával, hogy az alma levét felszívja. Ráhalmozzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a második tésztalappal beborítjuk. A tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, és mehet is a sütőbe.
Havasi Zsuzsa receptje.