Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanál zsír
- 15 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- 2 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
Krém:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- fél liter tej
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
Almás töltelék:
- 1, 2 kg reszelt alma
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
Tetejére:
- porcukor
A lisztet tálba borítjuk, beletesszük a vajat, a sütőport, a tojásokat, a zsírt, a porcukrot, és ezt tejföllel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni, közben elkészítjük a krémeket. A megtisztított, lereszelt almát vajon annyi cukorral megpároljuk, hogy a savanykás íze megmaradjon. Fahéjjal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. A pudingport kevés tejjel és három evőkanál cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyre tesszük. A megpihent tésztát három részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú lappá kisodorjuk, és sodrófa segítségével, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben világosra sütjük. A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egyik lapot egy tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre a vajas vaníliakrém kerül, amit a harmadik lappal befedünk. A krémest legalább 7-8 órán át hideg helyen pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.
Erika Kovács Kotoráné receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!