A tésztához:
- 25 dkg vaj
- 8 dkg liszt
A fentieket összegyúrjuk, hideg helyre tesszük.
- 22 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- pár csepp ecet
- kb. 1 dl langyos, enyhén sós víz
A fentieket összedolgozzuk szép hólyagosra annyi sós langyos vízzel, hogy közepes keménységű rétestésztát kapjunk. Letakarva 25 percig pihentetjük. Ezután vékony lappá nyújtjuk, és a lisztes vajat rákenjük. 4 részbe hajtjuk, amit még 15 perc pihentetés után megismételünk. Mindig egy irányban hajtogatjuk. 23 × 38 cm-es tepsiben világosra sütjük mind két lapot. A második megsült lapot a tepsiben hagyjuk, erre öntjük majd az almakrémet, és a másik lappal befedjük. Nem kell előre kijelölni a sütemény vágási felületét.
Az almakrémhez:
- 1 kg reszelt alma (a levét nem nyomkodjuk ki!)
- 7 dl víz
- 20-25 dkg cukor
- 3 dl víz
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- citromlé, őrölt fahéj ízlés szerint
A reszelt almát 7 dl vízben feltesszük főni, majd beleszórjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Amikor puha, hozzáöntjük a 3 dl vízben elkevert pudingporokat, ízesítjük citromlével, fahéjjal, és 5 percig forraljuk, közben kevergetjük. Amikor kész, még forrón a tepsiben várakozó tésztára öntjük. Elsimítjuk, és a másik lappal befedjük. Jól kihűtjük, és hűtőbe tesszük. Amikor jól kihűlt, 2-3 óra múlva szeletelhető.
Nagyon finom lett!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Heka Attiláné mondta
Ez jó!!