Illatozó almák mindenhol a piacon… mi mindenféle elkészítési formában szeretjük. Kipróbálásra váró receptjeim között bukkantam rá erre az eredetileg kuglófra megálmodott finomságra. Átalakítás–próbaverzió–nagy siker! 🙂 A sütemény alján ropogósra karamellizált dió nagyon jól harmonizál az omlós illatos tésztával. Szeretettel ajánlom Nektek, kik az almát nem csak ropogtatni szeretitek!
- 1,5 bögre finomliszt
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 1 bögre barna cukor
- 1 bögre almaszósz (2-3 db savanykás alma citromos vízben puhára párolva, leve leöntve, gyümölcshús turmixolva)
- 1 tojás
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál durvára darált dió
2 dl-es bögrét használtam mércének. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy gyümölcskenyér formát kivajazunk, az aljába 2-2 kanálnyi barna cukrot és darált diót szórunk. Félretesszük. A vajat, a barna cukrot és a tojást habosra keverjük, majd a lisztben elkevert szódaport és fahéjat apránként hozzáadagoljuk. A turmixolt almapürével dúsítjuk, és ezzel is alaposan elkeverjük. Az almás masszát a cukros-darált diós felületre halmozzuk, majd a formát kissé a pulthoz ütögetjük, hogy a felesleges légbuborékok távozzanak a tésztából. Előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük. Pár perc várakozás után rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.
Almás kenyérkét szeletelés előtt porcukorral hintjük. Én a megmaradt natúr almapürét kínáltam mellé, nagyon finom volt! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.