- 1/2 dl apróra vágott datolya
- 1/2 dl méz
- 2 evőkanál durvára darált dió
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 dl zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
- 6 db közepes, savanykás alma
- 1 dl olvasztott vaj
- 2 dl méz
Vegyük a fél deci mézet először, ehhez keverjük a datolyát, a diót és a citromhéjat. Keverjük össze a morzsát és a fahéjat is. Fúrjuk ki a magházat az almákból, majd mindegyik alma felső harmadát hámozzuk meg. Tegyük őket egy megfelelő méretű (kb. 25 × 15 × 5 cm-es) tűzálló tálba. A datolyás tölteléket töltsük a magházak helyére, majd a maradék vajat és a mézet kanalazzuk az almákra. 200°C-os sütőben süssük őket kb. 30 percig (vagy amíg meg nem puhulnak – ezt a beléjük szúrt vékony késsel vagy tűvel ellenőrizhetjük).
A sütés során 8-10 percenként öntözgessük az almákat a tál alján összegyűlt olvadt mézzel. Forrón tálaljuk.
Lahi receptje.