Tészta:
- 28 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál nescafé
- 35 dkg liszt
Krém:
- 13 dkg csokoládé
- 3 evőkanál nescafé
- 3 evőkanál meleg víz
- 2 teáskanál kakaópor
- 13 dkg porcukor
- 1 tojás
- 13 dkg margarin
Vajkrém a fondant alá:
- 12,5 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál tejszín
Fondant:
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 80 dkg porcukor
- (ételszínezék)
A tésztához 20 dkg porcukrot habosra kikeverek 4 tojássárgájával, hozzáadok 1,5 dl tejet, 1,5 dl olajat, 1 csomag sütőport, 1 kávéskanál nescafét és végül 35 dkg lisztet. A tojásfehérjét habbá verem 8 dkg cukorral, és a kettőt összevegyítem. Előmelegített sütőben két adagban sütöm tűpróbáig. Ha kihűlt, mindkét lapot kétfelé vágom.
A krémhez a 13 dkg csokoládét 3 evőkanál nescaféval és 3 evőkanál meleg vízzel gőz felett kavarom, hozzáadok 2 teáskanál kakaóport, 13 dkg porcukrot, 1 tojást, majd a végén 13 dkg margarint. Ha a margarin is felolvad, akkor leveszem a tűzről, kihűtöm és a lapokat megkenem.
Ezután bevonom a tortát vajkrémmel, hogy a fondant egyenletes legyen majd rajta: 12,5 dkg margarint kikeverek 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Egy evőkanál tejszínt adok még hozzá, és bevonom a tortát. Egy órahosszáig szárad szobahőmérsékleten, ezután sima zsírpapíron át a torta felülete szépen lesimítható.
Bevonom fehér fondanttal: 1 evőkanál zselatint gőz felett feloldok 6 evőkanál vízben, teszek hozzá 1 evőkanál margarint, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál étkezési keményítőport, majd kb. 80 dkg porcukrot. Margarinos kézzel gyúrom, mert nagyon ragad. Mikor még képlékeny, kétrétegű fóliában pihentetem. (Egy napot, de mindenképpen pár órát.) Keményítős deszkán nyújtom, és a tortára terítem.
Fondantból lehet rá készíteni díszítést is, én egy terítőt tettem a tortára és virágokat. A virágokat ételszínezékkel színeztem.
Nagyné Tóth Ildikó receptje.