- 4 púpos marék liszt
- 4 dkg élesztő felfuttatva
- só ízlés szerint
- étolaj
A lisztet összekeverjük sóval, hogy kellemesen sós legyen, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel jól megdagasztjuk, hogy lángostészta lágyságú legyen. 4 egyforma cipóra választjuk szét és egyenként kerekre nyújtjuk, megkenjük étolajjal (szép leveles legyen), feltekerjük és mintha csomót akarnánk kötni rá, áthúzzuk, majd egy magas falú (vas, teflon)edénybe tesszük, amit szintén kikentünk étolajjal. A tésztát is körbekenjük, hogy ne ragadjon. Amikor mind a 4 csigát betettük az edénybe, tegyük félre, hogy szépen összekeljenek. Amikor összekeltek, öntsünk rá kb. 1,5-2 dl langyos sós vizet egyenletesen elosztva, fedővel lefedjük.
Ezután lángelosztóval letakart nagy rózsájú lángon (közepesre állítva) 40 percig főzzük a fedőt EGY PILLANATRA sem szabad felemelni, mert összeesik. A 35 perc táján begyújtjuk a sütőt, hogy előmelegítsük. Amikor lejár a 40 perc, a fedőt gyorsan lekapjuk és bedugjuk a lábost a sütőbe, hogy szépen megpiruljon a teteje és az alja. Kiborítjuk az edényből és ha jól dolgoztunk szépen szét is válik annyi felé ahány csigát csináltunk.
A svábok egyik kedvenc kenyér helyetti étele a bableves, babgulyás és a babfőzelék mellé. Magában is finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Wásznerné Mihály Ágnes receptje.