Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 csomag instant élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 2 tojás
- 6 dkg margarin
- csipet só
- 1 üveg (2 ml) mandula aroma
- mazsola
- ízlés szerint
Töltelék:
- 18 dkg őrölt mák vagy dió
- 1 üveg (2 ml) citrom aroma
- 10 dkg finomra őrölt babapiskóta
- 1 kiskanál fahéj
- 10 dkg kristálycukor
- 0,5 dl víz
- 3 dkg gyümölcslekvár
- 3-5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl étolaj
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét, és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítéshez marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.