- 4 tojás
- 2 csésze cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csésze szódavíz
- fél csésze étolaj
- 3 csésze liszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dl habtejszín (Hulala)
- 1 nagy doboz 20 %-os tejföl (450 g)
- pirított mandula
- fahéjas kristálycukor
- savanyú gyümölcsök
Kb. 2 dl-es csészével mérjünk. A 4 tojást a 2 csésze cukorral és a vaníliával 7 percig habosra verjük. Hozzáadjuk a szódavizet, az olajat, a 3 csésze lisztet, a sütőport, és szépen elkeverjük. Vajjal kikent tepsiben kb. 20 percig sütjük 150-160°C-on. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, ha kezd keményedni, fokozatosan belekeverjük a nagy pohár kemény, sűrű tejfölt. Ettől picit lágyabb, savanykásabb lesz a hab, nem lesz émelygős. Ha kihűlt a tészta, jó vastagon megszórjuk kimagozott meggyel, és egy kicsit bele is nyomkodjuk a tetejébe. Erre a meggyes rétegre kanállal ráhalmozzuk a tejszínhabot. Megszórjuk ribizlivel, málnával, szederrel. Még erre szórunk egy nagy marék elkevert fahéjas kristálycukrot és legvégül megszórjuk pirított mandulával.
Ezt a süteményt a barátnőm sütötte meg először, de nem volt neve. Én neveztem el 10 pontos sütinek, mert mikor megkóstoltam, azt mondtam, ez olyan finom, hogy 10 pontot ér. Azóta gyakran sütöm, főleg ilyenkor, mikor van sok gyümölcs, és mindig nagy sikere van. Próbáljátok ki ti is!
Gönczy Andrea receptje.